Președinta Maia Sandu şi-a încheiat prima sa vizită oficială la Bruxelles, unde a avut întâlniri în cadrul instituțiilor UE, cu şefii Comisiei Europene, Consiliului şi Parlamentului European, precum şi cu şeful diplomaţiei UE. Despre rezultatele vizitei Maiei Sandu la Bruxelles s-au expus pentru Politics.MD analiștii politici Ian Lisnevschi, Corneliu Ciurea și Andrei Ilașciuc.

Politologul Corneliu Ciurea se declară rezervat în bunăvoința manifestată de oficialii europeni, care lasă impresia unui „preludiu consistent fără vreo șansă de tranziție spre etapa următoare”.

„Oficialii europeni au dorit se pare s-o sufoce în brațe pe noul președinte al Moldovei, tratându-l ca pe un bun valoros fără vreo legătură cu țara. Perioada guvernării AIE ar fi trebuit să ne învețe faptul că bunăvoința europenilor nu este sub nici o formă o garanție a succesului. Complezența lor surâzătoare a fost și ea deseori un paravan în spatele cărora s-au ascuns multe fărădelegi. După râs am avut parte și de plâns. Din această cauză, nu mai putem fi amețiți de poze protocoloare cu oameni bine dispuși. Așteptăm din partea oficialilor UE un tratament respectuos și nediscriminatoriu față de țară iar de la Maia Sandu – găsirea de soluții viabile pentru impasul politic din interior”, a concluzionat comentatorul politic.

Analistul politic Andrei Ilașciuc susține că vizita Maiei Sandu la Burxelles pare a fi mai mult o continuă campanie electorală, unde a abordat subiecte deja epuizate.

„Comunicatele de presă emise de Președinție se asemănă mai mult cu niște lozinci din campania electorală a Maiei Sandu. Acest fapt îmi pare logic, dacă ținem cont de faptul că Președinta Sandu nu prea are cu ce se lăuda în fata propriului electorat în evoluțiile politice de acasă. Cum se spune: trebuie să faci evenimente care să te țină în spațiul public informațional. În al doilea rând, cu excepția problemei COVID 19, toate celelalte subiecte au o vechime de mai mult de 10 ani. Dacă o sa ridicam comunicatele de presă mai vechi a vizitelor foștilor șefi si colegi ai Maiei Sandu de dupa 2009, o să constatăm aceleași subiecte: integrare și viitor european, reforme și justiție, ajutor, etc. În al treilea rând, această deplasare lasă impresia unei vizite de prezentare a noului Președinte la curtea celor care au susținut-o în campania electorală”, a opinat Ilașciuc.

Și expertul Ian Lisnevschi este de părere că ultimele vizite a Președintei Sandu este o încercare de retransmitere a imaginii politicianului susținut de Est și face parte din strategia de menținere a ratingului liderului neformal al PAS.

„Funcția președintelui presupune și responsabilitatea pe care Maia Sandu nu dorește să și-o asume înainte de alegerile anticipate. În momentul când PAS își va asuma responsabilitatea față de formarea noului Guvern va crește procentajul cetățenilor dezamăgiți, cum se întâmplă cu fiecare partid sau politician care reprezintă puterea. Întâlnirile cu marii politicieni europeni este o încercare de a retransmite imaginea și greutatea politică a politicianului susținut de Est. Este o strategie folosită și de Vlad Filat în 2011-2013, care, ca și președinta Maia Sandu, avea 3 direcții de campanie electorală: reforma Justiției, lupta cu corupția și întâlnirile cu politicienii europeni. Acest lucru ar trebui să facă însă atent ca să nu agraveze relațiile diplomatice cu celelalte țări, iar declarațiile să fie echilibrate pentru a nu bloca sau agrava dialogul cu Transnistria”, a menționat expertul.