Situația poltiică de la Chșinău s-a tensionat în urma unei înţelegeri pe care nu o cunoaştem, încheiate între SUA, UE şi Rusia, demarată pe 3 iunie, odată cu prezenţa simultană a unor înalţi reprezentanţi ai SUA, Rusiei și UE. Este concluzia la care au ajuns autorii unei analize publicată de europunkt.ro.

Analiza citată ia în calcul două scenarii mai puţin favorabile, pentru care România ar trebui să se pregătească.

«Primul este cel în care UE şi SUA au acţionat cu bună credinţă faţă de aceste interese, dar au fost păcălite de Rusia, care va folosi situaţia creată după îndepărtarea influenţei lui Vladimir Plahotniuc pentru a aduce la guvernare exclusiv forţe pro-ruse deschise susţinerii federalizării Republicii Moldova», se spune în articolul citat.

Al doilea scenariu, încă şi mai negativ, ar fi, în opinia aurtorilor, cel în care UE şi SUA au fost dispuse să sacrifice unele interese legitime ale Republicii Moldova şi României, solicitând în schimb concesii din partea Rusiei în alte dosare importante.

«Să nu uităm că actuala Comisie Europeană, care oricum se pregăteşte să plece, este dominată copios de Germania, stat membru al UE deschis cooperării cu Rusia până acolo încât să sacrifice întreaga stabilitate est-europeană (vezi insistenţa pentru gazoductul Nord Stream 2, dar şi poziţiile favorabile Rusiei exprimate de unii politicieni germani pe marginea dosarului transnistrean). Să nu uităm de asemenea că SUA este implicată într-un conflict diplomatic extrem de tensionat cu Iranul şi în unul economic cu China, iar sprijinul Rusiei ar fi extrem de preţios pe ambele fronturi», se mai conține în analiza citată.

«Mai mult, istoria arată că, în general, atunci când Vestul şi Rusia şi-au dat mâna pe deasupra capetelor noastre, nu ne-a fost prea bine», conchid autorii.