Federația Rusă, dar și reprezentanții acesteia din țara noastră, vor intensifica măsurile pentru a destabiliza situația politică din țară, în preajma alegerilor parlamentare din 2018. Despre aceasta se spune într-o analiză publicată astăzi de Institutul pentru studierea războiului. Potrivit studiului, Kremlinul va încerca să destabilizeze situația din Moldova, oferindu-i președintelui Igor Dodon puterea de a reseta situația politică din țară în favoarea Moscovei, pentru că în caz contrar riscă să-și piardă orice influență în Moldova. Totodată, analiza arată că guvernarea pro-europeană de la Chișinău luptă cu succes împotriva agresiunii informaționale rusești, iar Statele Unite ale Americii trebuie să ofere mai multă susținere Guvernului de la Chișinău.

„Rusia, cel mai probabil, analizează o încercare de a submina Guvernul Moldovei înaintea alegerilor parlamentare din 2018. În caz contrar, aceasta riscă să piardă influența asupra proceselor decizionale din țară. Guvernarea moldovenească, în mare parte pro-europeană, a întreprins recent măsuri de a reduce influența Rusiei în țară și a extins colaborarea cu Ucraina și NATO. Președintele pro-rus al Moldovei, Igor Dodon, totuși nu a reușit până în prezent să obține progrese notabile în a împinge Moldova pe orbita Kremlinului. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar putea să încerce să destabilizeze guvernarea de la Chișinău pentru a oferi președintelui Dodon puterea de a reseta situația politica de la Chișinău în favoarea Kremlinului. Statele Unite ale Americii trebuie să susțină forțele din Moldova care apără suveranitatea țării de agresiunea Rusiei”, se spune în analiza publicată de Institute for the Study of War.

Printre măsurile evidențiate de autorii analizei se menționează demersul Chișinăului către Moscova, de a-și retrage trupele și armamentul, dislocate ilegal în regiunea transnistreană a țării noastre. De asemenea, sunt amintite interdicțiile de acces în Moldova pentru un grup de oficiali de rang înalt din Rusia, inclusiv un deputat și vicepremierul Dmitri Rogozin. Au fost expulzați câțiva diplomați ruși, acuzați de spionaj. Sunt menționate, în același timp, și eforturile comune ale Moldovei și Ucrainei de a controla segmentul transnistrean al frontierei dintre cele două state.