Decizia PDM de a schimba mai mult de jumătate din membrii Guvernului, cu toate că a uluit mai mulți actori politici, are o logică foarte clară. De această părere este editorialistul Petru Bogatu. El susține că jurnaliștilor și experților care s-au grăbit să facă insinuări privind motivul modificării componenței Guvernului, le-a scăpat faptul că în urma unui amplu proces de reformare, Executivul are nevoie de funcții și oameni noi.

„Fiind un dispozitiv extrem de complex, guvernul trebuie mereu uns, spălat, reparat, modernizat, reglat. Cabinetul Filip nu este o excepție, bineînțeles. Mai cu seamă că acesta a fost reorganizat recent din temelii.

Să nu uităm că abia s-a încheiat reforma guvernului pe principii europene. A fost redus numărul de portofolii ministeriale de la 16 la 9 și s-a introdus postul de secretar de stat. Anume aici trebuie căutate mobilurile remanierii. Presei și experților le-a scăpat că acest guvern este altfel. Un cabinet compact, cu o serie de funcții inedite are nevoie de oameni noi”, scrie Petru Bogatu într-un editorial pentru Deschide.md.

Bogatu califică drept o invenție halucinantă și ipoteza că PDM a optat pentru oameni noi, ca să se poată dezice ușor de ei, în caz de eșec. Asta în condițiile în care Partidul Democrat își asumă responsabilitatea pentru activitatea acestui Guvern.

„Alții susțin că portofoliile li s-au oferit tehnocraților pentru ca PDM, în cazul unui fiasco, să nu-și asume responsabilitatea pentru activitatea lor, sacrificându-i fără niciun regret. E o invenție halucinantă, întrucât majoritatea parlamentară, votând și pariind pe acești miniștri, se identifică în totalitate cu ei. Ca să nu mai spun că niciun partid nu-i nebun să instaleze în fruntea unor instituţii importante nişte cabotini. Asta ar însemna suicid politic. În realitate, situaţia e diferită de cum le pare unora”, adaugă jurnalistul.