„Vom acţiona așa cum am promis cetăţenilor şi aşa cum îşi doresc majoritatea lor. Da, bineînţeles vom lua în considerare recomandările Comisiei de la Veneţia, ca să îmbunătăţim proiectul de lege. Este un angajament pe care ni l-am asumat şi, cu siguranţă, îl vom îndeplini. Pentru noi contează promisiunea făcută şi contează foarte mult ceea ce îşi doresc majoriotatea cetăţenilor Republicii Moldova”, a declarat azi speakerul Andrian Candu într-un briefing de presă la Aeroportul Internațional Chișinău.

„Sistemul electoral din 1994 electoral a eșuat. Corupția, crize politice, lucrul ineficient în coaliție „iată ce ne dă actualul sistem de electoral. Principalul motiv al modificării la sistemul electoral este schimbarea fundamentală a clasei politice”, a declarat Andrian Candu, revenit de la ședința Comisiei de la Veneția.

Candu a menționat că pentru aprobarea modificărilor la noul sistem electoral, este nevoie de un consens larg, 100%. Totodată, Președintele Parlamentului a specificat că experții Comisie de la Veneția abordează critic orice proiect de lege care le vine la expertiză. „Ei nu dau aviz pozitiv sau negativ, ei vin doar cu recomandări. Am asigurat experții comisiei de la Veneția, că vom lua în calcul toate recomandările propuse, care vor fi analizate minuțios de noi”, a enunțat el.

Ieri Andrian Cadnu a declarat că experții Comisiei de la Veneția și-a făcut publice recomandările privind modificarea sistemului electoral în Republica Moldova, iar autoritățile de la Chișinău le vor implementa. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că în textul final nu se menționează nicăieri despre inoportunitatea modificării sistemului electoral, ci doar necesitatea asigurării unui consens larg.

La fel, el a mai declarat că membrii Comisiei de la Veneţia au reiterat încă odată că „schimbarea sistemului electoral este dreptul suveran şi alegerea suverană a autorităţilor Republicii Moldova”. „Comisia de la Veneţia a menţionat că dacă nu există un consens larg, Comisia nu ar recomanda schimbarea sistemului electoral. Pentru noi este foarte important să asigurăm consensul larg atât în societate cât şi prin votul Parlamentului”, a mai spus Andrian Candu.