În cadrul vizitei de lucru pe care o efectuează în SUA, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a avut o întrevedere cu Speakerul Congresului american, Paul Ryan.

Potrivit unui comunicat al Legislativului, oficialii au discutat subiecte de actualitate de pe agenda cooperării pe dimensiunea legislativă dintre Republica Moldova și SUA, evoluțiile din țara noastră și din regiune, agenda de integrare europeană și reformele lansate, nivelul de cooperare cu FMI și donatorii internaționali, precum și modalități de dezvoltare și consolidare a dialogului moldo-american.

Andrian Candu a comunicat poziția fermă a majorității parlamentare de la Chișinău de a susține Guvernul în asumarea și realizarea reformelor cu impact național, de a combate corupția mare și de a crea un cadru adecvat pentru dezvoltarea mediului de afaceri și a facilita climatul investițional occidental în țară. În context, Candu a comunicat intenția de a crea pe platformă parlamentară Comisia mixtă pentru dialog strategic „ProAmerica”.

Totodată, speakerul a menționat că mizează pe susținerea personală a omologului său Paul Ryan în eforturile de reluare a activității Comisiei interguvernamentale moldo-americane de cooperare economică, ce va contribui în mod direct la intensificarea cooperării bilaterale comercial-economice.

De asemenea, Andrian Candu și-a exprimat speranța că, după alegerile parţiale în Congresul SUA din noiembrie curent, va fi asigurată continuitatea activității Grupului de Prieteni ai Moldovei în Congresul SUA „Congressional Moldova Caucus”.

La rândul său, Speakerul Congresului SUA, Paul Ryan s-a interesat de evoluțiile interne din țara noastră în domeniul securității, stadiul negocierilor pe subiectul transnistrean în formatul ”5+2”, contribuția Președinției germane în exercițiu la OSCE.

Oficialul american a dat asigurări de susținere în continuare a eforturilor guvernării de la Chișinău pentru realizarea obiectivelor de consolidare a statului de drept, inclusiv în procesul de implementare a reformelor în domeniile-cheie.

Speakerul Congresului SUA a acceptat să efectueze o vizită în Republica Moldova și în regiune, într-o perioadă ulterior agreată.