Relaţiile Chişinăului cu autorităţile din autonomia găgăuză s-au îmbunătăţit în ultimul timp datorită unui dialog mai sincer şi mai eficient, a declarat miercuri seara la Publika TV preşedintele parlamentului Andrian Candu. El nu a exclus că din cauza alegerilor legislative din autonomie ar putea să apară anumite escaladări, dar a dat asigurări că autorităţile centrale sunt pregătite să intervină, transmite IPN.

„Cu autonomia găgăuză există un progres care se datorează dialogului şi comunicării. Atâta timp cât nu a existat dialog şi comunicare nu se puteau clarifica nişte lucruri. Cei din Găgăuzia aveau percepţia că primesc mai puţini bani în buget, că nu li acordă atenţia la nivel de dezvoltare de drumuri şi restul. Asta s-a întâmplat pentru că nu s-au oferit informaţiile necesare cu cât contribuie fiecare raion în parte şi ce primeşte de la stat. Au fost chemaţi experţi de la ministere şi lucrurile au început să se clarifice, s-a ajuns la compromisul ca să fie modificată şi legislaţia. Comunicarea – asta a lipsit”, a declarat Andrian Candu.

El a menţionat că în cadrul platformei comune dintre Parlament şi Adunarea Populară de la Comrat, creată prin decizia sa, deputaţi din ambele legislative au vizitat autonomii din alte state precum Italia, Finlanda, Marea Britanie şi au studiat exemple din exterior. „Au văzut cum funcţionează alte autonomii. Unii din Găgăuzia şi-au pus semne de întrebare – dar noi poate avem chiar mai multă autonomie? Noi ce cerem de fapt?”, a spus Candu.

Totodată, Andrian Candu a menţionat că se apropie alegerile legislative din autonomie şi, cu siguranţă, unii exponenţi vor încerca să-şi creeze mesajul politic în confruntare cu Chişinăul. El însă a dat asigurări că autorităţile nu vor sta cu mâinile în sân. „Vom fi prudenţi, atenţi şi toleranţi ca să-i calmăm, să găsim şi alte instrumente. Unora care încalcă legea să le arătăm şi articolele din Codul penal, unde scrie clar ce înseamnă separatism, trădare de ţară şi restul. Cu alţii, mai civilizaţi şi care sunt patrioţi ai acestei ţări o să lucrăm în baza regulilor democratice”, a punctat şeful legislativului.