Autoritățile din Republica Moldova sunt solidare cu Marea Britanie, care se confruntă cu amenințări de securitate ca urmare a asasinării unor transfugi ruși. Despre acest lucru a dat asigurări președintele Parlamentului, Andrian Candu, într-o postare pe facebook.
”Situația din Marea Britanie este foarte îngrijorătoare. Implicarea unui stat străin în lichidarea fizică de persoane sau vulnerabilizarea sistemelor guvernamentale, bancare, manipulare și intervenție agresivă mediatică, intervenție în procesul electoral – toate aceste acțiuni se întâmpla în Marea Britanie. Instinctul de a ne proteja colectiv față de provocările și pericolul constant, generat de rău-voitori, ne motivează să găsim soluții noi. Suntem solidari și suntem gata să oferim tot suportul necesar din partea Republicii Moldova pentru Marea Britanie”, a scris Candu.
Amintim că Marea Britanie crede că în spatele otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale stau serviciile speciale din Rusia. Premierul britanic, Theresa May, a cerut Moscovei explicații în acest caz și a declarat că, dacă nu va primi un răspuns, va veni cu o ripostă. În acest sens, Londra are susținerea UE, SUA și a Canadei.
Printre măsurile care ar putea fi luate se numără expulzarea unor diplomaţi, interdicţii de călătorie, boicotarea Campionatului Mondial de Fotbal din Rusia şi blocarea emisiei postului TV Russia Today.