Angajații Băncii Naționale a Moldovei (BNM), condamnați definitiv de instanțele de judecată, vor trebui să restituie statului toate cheltuielile suportate pentru serviciile avocatului. Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de lege în acest sens, propus de Guvern.

Astfel, proiectul prevede completarea cadrului normativ actual cu o prevedere care ar acorda posibilitatea persoanei angajate la Banca Națională de a-și achita din propriile surse cheltuielile ocazionate de apărarea drepturilor sale în cadrul unei proceduri judiciare penale, civile sau contravenționale, precum și restituirea sumelor de bani achitate de Banca Națională, în cazul în care instanța judecătorească, printr-o hotărâre definitivă, constată că aceasta a acționat cu rea-credință în acțiunile sau omisiunile sale legate de exercitarea atribuțiilor Băncii Naționale.

Președintele țării, Igor Dodon, a declarat anterior că statul achită milioane de lei pentru avocații foștilor guvernatori și viceguvernatori ai BNM inculpați în dosarul fraudei bancare. Șeful statului a precizat că independența BNM trebuie asigurată, însă dacă în judecată se va dovedi vinovăția acestora, ei trebuie să întoarcă statului milioanele cheltuite pe avocați.