Agenția Națională de Integritate (ANI) a stabilit, încă în 2017, că Igor Dodon nu a încălcat regimul juridic de incompatibilitate atunci când a deținut simultan funcțiile de președinte al țării și de președinte al Asociației Obștești ”Federația de Șah a Moldovei” (FȘM). Purtătorul de cuvânt al liderului PSRM, Carmena Sterpu, vine cu această precizare după ce ANI a anunțat că a pornit un control pentru nerespectarea regimului juridic al incompatibilității în privința fostului Președinte al Republicii Moldova.

Carmena Sterpu amintește că ANI a statuat că aceste două funcții sunt compatibile, deoarece cea de președinte al FȘM este o funcție neremunerată și precizează că de atunci și până în prezent situația a rămas aceiași.

”ANI  vrea să se convingă repetat, la fel cum a făcut-o în 2017, că nu există incompatibilitate în deținerea funcției neremunerate de președinte al Asociației Obștești Federația de Șah a Moldovei”, scrie Sterpu pe pagina sa de socializare.

Purtătorul de cuvânt al lui Igor Dodon amintește că, imediat după obținerea mandatului de șef al statului, în 2017, instituția prezidențială a solicitat ANI, printr-o adresare oficială, cu privire la existența sau inexistența stării de incompatibilitate între instituția de șef al statului și cea de președinte al FȘM.  În rezultat, ANI a comunicat faptul că, în condițiile în care funcția de președinte al Federației de Șah nu este una remunerată în cadrul acestei Asociații Obștești, nu există incompatibilitate.

”ANI poate ușor găsi acest act de constatare în arhiva instituției. Apropo, este și în arhiva Președinției, atât adresarea Aparatului Președinției, cât și răspunsul ANI. Vom prezenta și în cazul dat toate informațiile solicitate de inspectorii de integritate, subliniind că nu s-a schimbat nimic comparativ cu situația când a fost emisă prima constatare a ANI ”, notează purtătorul de cuvânt al liderului PSRM.