Cabinetul de miniştri a aprobat modificări în Legea privind piața produselor petroliere prin care a stabilit competența Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de a anunţa, la fiecare două săptămâni, prețul plafon de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat, în funcție de cotațiile internaționale.

„Amendamentele propuse de Guvern vor avea efecte imediate atât asupra consumatorilor, cât şi asupra mediului de afaceri, prin limitarea practicilor abuzive la formarea preţurilor la gazele lichefiate, concomitent cu excluderea carenţelor existente în mediul concurenţial”, se menţionează în nota informativă a proiectului.

Modificările şi completările propuse schimbă în esenţă conceptul actualei Legi privind piaţa produselor petroliere în partea ce ţine de stabilirea preţurilor de comercializare a gazului lichefiat şi acordă atribuţii suplimentare ANRE în acest sens, prin instituirea unui mecanism de formare a preţurilor la gazul lichefiat bazat pe plafonarea preţurilor de comercializare cu amănuntul a acestuia.

Reamintim că la sfârşitul lunii august, prim-ministrul Pavel Filip a solicitat Ministerului Economiei să elaboreze şi să prezinte pentru aprobare Proiectul de lege privind revenirea la mecanismul  de plafonare a prețurilor de vânzare cu amănuntul a gazului lichefiat

Documentul urmează să fie prezentat Parlamentului pentru a fi adoptat.

ANRE a afişat preţuri plafon pentru gazul lichefiat până în iulie anul curent, când au intrat în vigoare modificări legislative care au lipsit-o de această competenţă. Pe parcursul ultimelor două luni, ANRE a afişat preţuri plafon doar pentru motorină şi benzină, iar preţurile la gazul lichefiat erau dictate de deţinătorii de licenţă pentru import şi comercializare a carburanţilor, care trebuiau să se ghideze de o rată de rentabilitate rezonabilă.

ANRE a expediat o scrisoare Cabinetului de miniştri prin care a sesizat despre necesitatea revenirii la plafonarea preţului la gazul lichefiat. Potrivit ANRE, plafonarea preţului la gazul lichefiat este necesară pentru că acesta se importă în Republica Moldova, or ideea plafonării preţului de comercializare cu amănuntul a carburanţilor fost făcută pentru a corela aceste preţuri cu cotaţiile de la bursele regionale şi internaţionale.