Două companii producătoare de lactate au fost amendate și au fost obligate să-și retragă produsele neconforme din rețeaua comercială.

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), sancțiunile au fost aplicate după ce specialiștii au prelevat și examinat 126 de probe de la producătorii naționali și importatorii de produse lactate, scrie Moldpres.

Testele au stabilit neconformități privind prezența grăsimilor vegetale la următoarele tipuri de produse de la SA JLC: brânză proaspătă de vaci de 5% – 21,75% de grăsimi vegetale și brânză proaspătă de vaci de 2% -14,93% de grăsimi vegetale. În laptele concentrat fiert cu zahăr „IRISCA” importat din Ucraina s-au depistat 93,77% de grăsimi vegetale, pe când prezența acestora în produsul respectiv este inadmisibilă. Totodată, în produsele lactate de la SA INCOMLAC, în untul „Crestianscoe” conținutul de grăsimi vegetale constituie – 15,54%, în brânzica glazurată cu umplutură de lapte concentrat fiert – 60,81%, în brânzica dulce Mic Vis cu caise – 34,18%, iar în brânzica glazurată cu aromă de vanilie conținutul de grăsimi vegetale este de 77,51%.

Astfel, printr-o dispoziție emisă de ANSA, SA JLC a fost sancționată cu o amendă de 12 mii de lei, iar SA INCOMLAC a primit o amendă de 15 mii de lei.