Dintre cei 13 membri ai Guvernului Filip, 7 vor fi înlocuiți. Anunțul a fost făcut de către președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, după ședința Coaliției de guvernare Potrivit lui, Guvernul va fi aproape integral tehnocrat.

Astfel, în funcția de vicepremier pentru Integrare Europeană va fi numit Iurie Leancă, fost prim-ministru și ministru de Externe și al Integrării Europene. Acesta va avea misiunea să coordoneze și să dinamizeze implementarea Acordului de Asociere.

În calitate de vicepremier pentru Reintegrare va veni fi Cristina Lesnic. Până acum, ea a condus Departamentul Integrare Europeană de la Ministerul Afacerilor Interne și a avut un rol important în procesul de eliminare a vizelor cu Uniunea Europeană.

La conducerea Ministerului Afacerilor Externe și al Integrării Europene ajunge Tudor Ulianovschi, actualul ambasador al Moldovei în Elveția. La Ministerul Economiei și Infrastructurii vine un alt fost premier, Chiril Gaburici. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va fi condus de Svetlana Cebotari, directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui.

Rectorul Universității Agrare din Moldova, Liviu Volconovici a fost propus în calitate de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Ministerul Justiției va fi condus de Alexandru Tănase, fost judecător al Curții Constituționale și fost ministru al Justiției.
Și-au păstrat funcțiile patru miniștri: Monica Babuc la Educație, Cultură și Cercetare, Alexandru Jizdan la Interne, Octavian Armașu, ministrul Finanțelor și Eugen Sturza, șeful de la Apărare.

”Scopul de bază privind schimbările pe care le facem în Guvern este legat de obiectivul nostru numărul unu, de adaptare a activității Guvernului la nevoile reale ale populației, de o schimbare de atitudine și de eficientizare a activității instituțiilor statului în raport cu cerințele cetățenilor. De aceea vom începe anul nou cu un Guvern aproape integral tehnocrat, format din profesioniști”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Politicianul a mai spus că, prin aceste noi propuneri, Guvernul ajunge să fie reprezentat aproape integral de persoane venite din zona tehnocrată.

”Împreună cu colegii din coaliția de guvernare vrem să dăm o mai mare independență Guvernului și să-l sprijinim să-și orienteze activitatea spre nevoile cetățenilor, să-l depolitizam. În anul viitor, în primăvară, vom face o nouă evaluare a modului în care Guvernul reușește să-și adapteze agenda de lucru la nevoile cetățenilor și vom veni cu noi decizii, în funcție de rezultatele înregistrate”, a mai spus Plahotniuc.

Liderul democraților a mai precizat că noua componență a Guvernului a fost întinerită semnificativ pentru a da un plus de dinamism și entuziasm. La fel, este în creștere și numărul femeilor în noul Executiv.

Președintele Partidului Democrat din Moldova a precizat că toți cei care nu se vor mai regăsi în portofoliile ministeriale au făcut o muncă importantă până acum, au contribuit direct la creșterea încrederii cetățenilor în Guvern.

”Vreau să fie foarte clar, schimbările decise nu au la bază o evaluare negativă a activității celor vizați, dimpotrivă, le apreciem meritele și ne dorim să continuăm munca împreună pe alte compartimente de dezvoltare. Unii dintre colegi, cum ar fi Vlad Cebotari și Vasile Bîtca, vor avea însărcinări cel puțin la fel de importante în cadrul PDM, urmează sa coordoneze procese importante privind modernizarea partidului și eficientizarea lui politică, iar unii dintre ceilalți colegi urmează să aibă alte activității, inclusiv în zona instituțională”, a precizat liderul PDM.