În perioada de 9 luni ale anului 2016 poliţia a depistat şi ridicat 147 arme de foc deţinute ilegal şi a asigurat predarea benevolă a altor 125 arme de foc.

Din momentul aprobării Hot.Guv. nr.181 din 19 februarie 2007 pînă în prezent, cetăţenii au predat benevol 3182 arme de foc din posesie ilegală, care au fost înregistrate la poliţie.

Totodată, în perioada de referinţă, se atestă o tendinţă în ascendenţă a numărului de incidente comise în stare de ebrietate, cu ignorarea sau încălcarea măsurilor de securitate în timpul mînuirii armelor de foc, precum şi nerespectarea condiţiilor de păstrare a armelor din dotare, conform prevederilor legislaţiei în vigoare. În perioada sus menționată,  au fost înregistrate 134 incidente cu arme, inclusiv cu arme la evidenţă – 58 cazuri şi cu arme deţinute ilegal sau pneumatice – 76 cazuri.

În context, menționăm că, armele păstrate ilegal sunt sursa care generează majoritatea incidentelor grave şi a infracţiunilor comise cu acestea. Armele deţinute ilegal de regulă nu se păstrează în safeu. Cît de bine nu ar fi acestea ascunse, oricum există riscul ca ele să ajungă în mîinele copiilor, iar curiozitatea acestora poate duce la tragedii.

Poliția vine cu un apel către toţi cetăţenii: dacă cunoaşteţi despre locul aflării sau aţi depistat obuze, proiectile, cartuşe, arme, grenade, focoase de grenade, alte dispozitive cu destinaţie militară, precum şi mijloace explozive, să întreprindeţi imediat măsuri pentru a exclude accesul altor persoane, în special a copiilor şi să anunţaţi poliţia la telefonul „902”.

Armele deţinute ilegal pot fi predate benevol la inspectoratele teritoriale de poliţie de la locul de trai pentru obţinerea autorizaţiei.

Pentru evitarea unor eventuale incidente şi în scopul  asigurării securităţii publice, Inspectoratul General al Poliţiei  vă atrage atenţia şi face apel către toţi cetăţenii să conştientizeze necesitatea predării benevole la poliţie a armelor şi muniţiilor deţinute ilegal.