Sute de copii ar fi putut deveni victime colaterale în cazul aplicării planului hoțului în lege Grigore Karamalak de a-l asasina pe politicianul Vlad Plahotniuc.

După cum a menționat joi într-o conferință de presă Ion Ichimov, șeful Inspectoratului Național de Investigații, armamentul pe care intenționau să-l utilizeze executorii  – aruncătoare de grenade RPG-26 este extrem de periculos și ar fi făcut victime colaterale.

Acesta face parte din categoria armamentului greu. „Acest tip de armament este folosit pentru distrugerea blindajelor și nimicirea forței vii. În cazul folosirii asupra clădirilor poate duce la distrugerea definitivă a acestora”, a precizat el.

Mai mult, utilizarea în oraș, în special lângă grădinița de copii, așa cum planificau executorii, ar fi putut provoca moartea unor persoane nevinovate. „În cazul utilizării în condiții urbane în preajma blocurilor de locuit sau a unei grădinițe de copii, cum este în acest caz, acestea pot duce și la alte victime”, a punctat Ichimov.

Potrivit Procuraturii pentru combaterea criminalității organizate și cauze speciale, unul din comanditarii omorului lui Vlad Plahotniuc este cunoscutul hoț în lege Grigore Karamalak,  care a și fost pus sub învinuire. Procurorii susțin că un alt comanditar fi o persoană care este deja în penitenciar fiind acuzat într-un alt dosar și care cerea urgentarea executării asasinatului pentru a scăpa de pedeapsă. Din descrieri ar reieși că este vorba despre Veaceslav Platon.