Autoritățile municipale recomandă conducătorilor grădinițelor din capitală să opteze pentru un alt format de organizare a matineelor, fără a invita persoane din afara instituțiilor în calitate de mascote.

Potrivit Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport a Consiliului Municipal Chişinău, recomandările vin atât în scopul asigurării accesului tuturor copiilor la activităţile organizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă, cât şi pentru a preveni colectările ilicite de bani în grădinițe, scrie Moldpres.

Reprezentanții direcției au specificat că toate serbările organizate în grădiniţele de copii nu sunt reglementate în documentele de politici educaţionale. „Activităţile extra-curriculare din preajma sărbătorilor de revelion reprezintă o finalitate a proiectelor tematice desfăşurate în cadrul instituţiilor. Acestea pot fi desfăşurate cu/sau fără participarea părinţilor, iar colectările de bani sunt interzise”, se menționează într-un comunicat de presă al direcției.

Direcţia precizează că pentru a respecta egalitatea între copii şi a nu pune în dificultate părinţii, activităţile extra-curriculare vor avea loc fără invitaţia persoanelor din afara instituţiei, iar pentru asigurarea momentelor de surpriză precum prezenţa Moşului Crăciun, a Zânei Iarnă, a Fulguţei şi altor mascote şi personaje de poveste pot fi invitaţi părinţii copiilor sau în acest rol pot fi cadrele didactice din instituţii.

În cadrul ședinței de ieri a serviciilor primăriei capitalei, primarul interimar, Ruslan Codreanu, a anunțat că „a primit mesaje de la părinți despre colectarea banilor pentru organizarea sărbătorilor de iarnă”. Acesta a cerut reprezentanților Direcției educație „să găsească alternative de desfășurare a manifestărilor dedicate sărbătorilor de iarnă, fără a fi colectate taxe pentru mascote”. O alternativă propusă de autoritățile locale a fost implicarea actorilor de la teatrul de păpuși „Licurici”.