Copiii înfiați prin decizii ale instanțelor de judecată din stânga Nistrului se pomenesc în situația că le este îngrădit dreptul la documentare și la libera circulație, întrucât actele emise de autoritățile neconstituționale transnistrene nu sunt recunoscute pe plan extern, notează Radio Chişinău.

Autoritățile Republicii Moldova încearcă să identifice cu partea transnistreană un mecanism de instituire a tutelării constituționale, a declarat pentru IPN secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, șefa grupului de lucru din partea Chişinăului pe probleme sociale şi ajutor umanitar.

O a doua ședință a grupurilor de lucru de la Chișinău și Tiraspol consacrată procedurii de adopție a fost convocată vineri, 12 aprilie, la sediul Misiunii OSCE din Bender, prima ședință desfășurându-se la 3 aprilie.

Părțile au avut în atenție mai multe cazuri în care copiii înfiați pe teritoriul regiunii transnistrene nu pot călători peste hotare, întrucât părinții lor adoptivi nu dispun de o formă legală de tutelare și protecție a lor.

Reprezentanții Chișinăului au prezentat părții transnistrene aspectele care trebuie luate în considerare pentru continuarea procedurilor de adopție în conformitate cu prevederile legislației Republicii Moldova, cu standardele internaționale și prevederile Convenției ONU privind protecția drepturilor copilului.

Reprezentanții autorităților de la Tiraspol urmează să examineze propunerile și ulterior să-și anunțe poziția.