În pepinierele întreprinderilor subordonate Agenţiei „Moldsilva” tăierea coniferelor va începe la mijlocul lunii decembrie, după care în pieţele din ţară vor apărea în vânzare primii Pomi de Crăciun.

Pentru sărbătorile din acest an, structurile silvice de stat vor propune pentru comerţ 64 mii de pomi (cu șase mii mai mult decât în anul 2017), dintre care 61 de mii – molid și 3000 pin. Totodată, vor fi propuse și 8500 de compoziţii din brad. Un număr mai mare de arbori va fi oferit de întreprinderile silvice din Edineţ, Călăraşi, Chişinău şi Nisporeni, scrie Moldpres.

Contactate de MOLDPRES, surse de la Agenţia „Moldsilva” au precizat că, de regulă, angajaţii pepinierelor taie brazii în funcţie de numărul comandat. „Solicitanţii principali sunt instituţiile de stat şi private, care cumpără mai mult, însă vin după Pomi de Crăciun şi persoanele fizice. Oricum, arborii sunt tăiaţi când este deja perfectat contractul de vânzare-cumpărare. Astfel, evităm pierderile, iar pomii nefolosiţi rămân să crească în pepiniere în aşteptarea altor sărbători”, au menţionat surse de la “Moldsilva”.

Înălțimea unui Pom de Crăciun variază de la un metru până la şase metri. Cele mai solicitate sunt coniferele de aproximativ 1,5 m, pentru comercializare fiind pregătiţi peste 23 mii de pomi cu asemenea înălţime. Preţul pentru un metru de pom a rămas neschimbat faţă de anul trecut şi constituie 36 de lei (la producător). Molizii şi pinii vor fi tăiaţi până la finele lunii decembrie, în funcţie de solicitări.

Specialiştii florişti afirmă că brazii pot fi distruşi de la şocul termic atunci când sunt aduşi în încăpere. Pomii de Crăciun vor avea nevoie de aclimatizare înainte de a fi instalaţi în locuinţă. Coniferele se vor păstra mai mult dacă vor fi stropite în fiecare zi cu apă, iar încăperile în care se află vor fi aerisite frecvent.

În cazul tăierilor ilicite ale arborilor de rășinoase, inclusiv molid, pin, din fondul forestier sau din alte spații verzi, persoanele fizice riscă o amendă de la 40 la 50 unități convenționale, iar persoanele juridice de la 400-500 unități convenționale sau muncă neremunerată în folosul comunității conform art. 122, 124 al Codului Contravențional al Republicii Moldova și achitarea prejudiciului cauzat prin tăierea ilicită a arborilor și plantațiilor, conform Codului Silvic.

Tradițional, în această perioadă este intensificată paza și protecția pădurii, fiind organizate sistematic raiduri în fondul forestier, cu implicarea colaboratorilor întreprinderilor silvice împreună cu Inspectoratul pentru Protecția Mediului și Inspectoratele de Poliție din teritoriu.