Știa sau nu Maia Sandu despre faptul că raiderul nr.1 în CSI, Veaceslav Platon, a transferat Fundației Open Dialog 2 milioane de dolari. Este doar una din întrebările la care așa și nu a ajuns să răspundă președintele Partidului Acțiune și Solidaritate. Lista acestor întrebări a fost făcută publică, aseară, de către președintele Comisiei parlamentare de anchetă care investighează prezumata imixtiune a Fundației Open Dialog în politica moldovenească, Igor Vremea.
Astfel, membrii Comisiei ar fi întrebat-o pe Maia Sandu și Andrei Năstase dacă s-au înrolat în mod conștient sau inconștient în războiul hibrid purtat de Rusia împotriva Ucrainei, dar și în operațiunea propagandistică «Șatun», purtată de Moscova împotriva Poloniei, Serbiei, Croației, Greciei, Macedoniei, Franței sau Germaniei. Întrebările membrilor Comisiei pornesc de la relațiile apropiate ale Maiei Sandu și Andrei Năstase cu Fundația Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, persoană expulzată din UE petru spionaj în favoarea Rusiei, structură care îl sprijină și pe oligarhul Veaceslav Platon, individ care a pus la cale distrugerea sistemului bancar din Moldova, la comanda serviciilor secrete rusești.
De asemenea, liderii PAS și PPDA ar fi fost întrebați dacă relațiile acestora cu fundația Open Dialog ar fi fost intermediată de fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și suspectat de implicarea în frauda bancară, dar și de oligarhii fugari Victor și Viorel Țopa, complici ai lui Veaceslav Platon în atacul asupra sistemului bancar moldovenesc.
Membrii Comisiei urmau să îi mai întrebe pe Maia Sandu și Andrei Năstase dacă știau de relațiile Ludmilei Kozlovska cu Veaceslav Platon, precum și de faptul că aceasta a început să facă lobby agresiv în favoarea oligarhului, după reținerea sa de către serviciile secrete de la Kiev.
Nu în ultimul rând, Maia Sandu și Andrei Năstase trebuiau să răspundă la îngrebarea dacă știau de faptul că Ludmila Kozlovska a primit de la Veaceslav Platon suma de 2 milioane de dolari americani, prin intermediul unor firme obscure, fapt confirmat și de serviciile secrete de la Chișinău, dar și din alte state.
Totodată, liderii PAS și PPDA urmau să confirme sau să infirme informația că Fundația Open Dialog ar fi finanțat avocații lui Veaceslav Platon, precum și faptul că Ludmila Kozlovska ar fi contribuit personal la adoptarea unor rezoluții îndreptate împotriva Republicii Moldova, adoptate în Parlamentul European.
În consecință, membrii Comisiei urmau să aducă la cunștința liderilor PAS și PPDA că o eventuală cooperare cu fundația Open Dialog, implicată în acțiuni subversive împotriva Moldovei, dar și a altor țări europene, contravine legislației și că intră sub incidența Codului Penal, la capitolul «Trădare de Patrie».