Lotul olimpic național s-a întors acasă cu o Medalie de aur, o Mențiune și Premii speciale de la Olimpiada Internațională de Lectură, care s-a desfășurat în perioada 1-5 septembrie 2016, la Constanța, România. Evenimentul a întrunit peste 60 de participanți din România, Republica Moldova, Ucraina și Cipru.

Deținătoarea Medaliei de aur este Mihaela Eșanu, elevă a clasei a X-a la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din mun. Chișinău, potrivit Ministerului Educației. Mențiunea a fost obținută de către Anastasia Crețu, elevă la Liceul „Prometeu-Prim” din mun. Chișinău.

Elevii Tatiana Cioară de la Liceul Teoretic „M. Eminescu” din or. Hâncești, Maria Dabija de la Liceul Teoretic „M. Basarab” din or. Basarabeasca, Vasile Gribincea, Gabriela Baranov și Diana Hangan de la Liceul „Prometeu-Prim” din mun. Chișinău au luat Premii Speciale.

Totodată, în semn de apreciere, olimpicul Vasile Gribincea a obținut Premiul Prefecturii Județului Constanța pentru înaltă prestanță și fidelitate, probate în cadrul concursului.

Olimpiada Internațională de Lectură este organizată cu scopul de a dezvolta competențele de lectură ale elevilor, a promova valorile educației lingvistice și literar-artistice în mediul școlar prin abordarea lecturii de către elevi ca abilitate de viață.

Republica Moldova a participat pentru a treia oară la această competiție, rezultatul din anul curent fiind cel mai bun.