Un “nou atentat” a fost “dejucat” în Franța în cadrul unei operațiuni antiteroriste desfășurate în noaptea de sâmbătă spre duminică la Strasbourg și Marsilia, fiind arestate șapte persoane în total, a anunțat luni ministrul de interne Bernard Cazeneuve, potrivit AFP și Reuters.

Șapte persoane, cu vârste cuprinse între 29 și 37 de ani și de naționalități franceză, marocană și afgană, au fost reținute în această operațiune desfășurată în cadrul unei anchete deschise de parchetul antiterorist de “peste opt luni”. Doi dintre suspecți au fost reținuți la Marsilia, iar majoritatea celorlalți — la Strasbourg.

Patru dintre aceste arestări au fost anunțate de duminică.

Ancheta “va încerca să stabilească rolul fiecărei persoane reținute și dacă atentatul astfel dejucat era un atac coordonat care viza să lovească simultan mai multe locuri”, a adăugat Cazeneuve, fără a face alte precizări privind posibilele ținte.

Șase dintre cei reținuți erau cunoscuți de serviciile de informații, iar un marocan, “a cărui reședință nu era în Franța, a fost semnalat de o țară parteneră”, a mai spus ministrul.

O primă operațiune, în care au fost arestate cinci persoane având legături cu aceeași rețea, a avut loc la 14 iunie, la câteva zile după startul Campionatului European de fotbal, a explicat Cazeneuve. În urma acestei prime operațiuni, două dintre cele cinci persoane au fost încarcerate.

Franța se confruntă de aproape doi ani cu o amenințare jihadistă fără precedent, care s-a concretizat cel mai sângeros prin atentatele din noiembrie 2015 de la Paris și din suburbii (130 de morți la Bataclan, pe terase ale unor cafenele și în fața Stade de France) și din iulie 2016 de la Nisa (86 de morți).

Aceste noi arestări ridică la 418 numărul persoanelor reținute în legătură cu rețele teroriste de la începutul anului, a precizat Bernard Cazeneuve. De la 1 septembrie, au avut loc 143 de rețineri, 52 de persoane au fost încarcerate, iar 21 au fost plasate sub control judiciar.

Numai în luna noiembrie, 43 de persoane au fost reținute, dintre care 28 au fost inculpate, adică “tot atâtea atentate și drame evitate”, a subliniat ministrul.