Vagabondajul și comportamentul copiilor afectați cu sindrom stradal au fost abordate în cadrul unei ședințe comune a reprezentanților autorităților publice centrale și locale, organizațiilor neguvernamentale și internaționale.

Evenimentul prezidat de Viorica Dumbrăveanu, viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a avut loc la inițiativa ministerului, în urma dispoziției Prim-ministrului țării de a analiza și evalua situația tuturor copiilor străzii.

Astfel, Ianâș Jitari, pedagog organizator al Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului Chișinău a informat despre situația tuturor celor 39 de minori cu devieri de comportament și sindrom stradal, precum și despre locul de baștină al acestora si familiile din care provin.

”Majoritatea minorilor provin din familii defavorizate, incomplete, cu părinți plecați peste hotare. Deși toți vagabondează sau cerșesc în municipiul Chișinău aceștea sunt din mai multe raioane ale țării, precum Telenești, Călărași, Ialoveni, Anenii-Noi, Nisporeni, etc”, a spus Ianâș Jitari.

În context, Viorica Dumbrăveanu a dispus sa fie efectuată evaluarea completă a tuturor minorilor, inclusiv locul aflării, situația familială și cea de sănătate, resurse necesare pentru reabilitare, etc.

”Odată cu crearea acestui registru de evidență a copiilor străzii să putem interveni profesionist pentru a le acorda toată asistența necesară de reabilitare și revenire la mod de viață sănătos”, a menționat viceministrul.