Președintele american Barack Obama a aprobat extinderea capacității armatei SUA de a însoți și sprijini forțele afgane împotriva insurgenței talibane, o decizie care permite oferirea unui ajutor mai proactiv pe câmpul de luptă, a declarat pentru Reuters un oficial american, potrivit Agerpres.

Decizia va permite de asemenea oferirea unui sprijin aerian mai mare, a precizat înaltul oficial american din domeniul apărării, rămas sub protecția anonimatului.

Totuși, el a atras atenția că nu este vorba de un “ordin mascat de a-i ataca pe talibani”.

Conform noii politici, comandantul american din Afganistan, generalul John Nicholson, va putea să decidă dacă este cazul ca trupele americane să însoțească forțele convenționale afgane pe câmpul de luptă — lucru pe care până acum l-au făcut doar în cazul forțelor afgane pentru operațiuni speciale, a mai spus oficialul.

Noile puteri extinse ar urma să fie folosite “doar în acele momente speciale în care angajamentul lor ar putea permite efecte strategice pe câmpul de luptă”, a adăugat sursa citată.

Asta înseamnă că forțele americane nu ar urma să însoțească militarii afgani în misiunile zilnice.

Decizia este o abatere de la actualele reguli americane privind angajamentul în Afganistan, care impun limite capacității forțelor SUA de a ataca insurgenți.

Până acum, armata americană putea să acționeze împotriva talibanilor ‘in extremis’ — momente în care era nevoie de asistența ei pentru a preveni un eventual recul semnificativ al forțelor afgane.

Însă respectiva definiție lăsa, totuși, armata americană în poziția de a asista forțele afgane în momente mai degrabă de defensivă. Noua politică va permite forțelor americane să însoțească trupele afgane în momente-cheie în campanie lor ofensivă împotriva talibanilor.

“Forțele SUA vor sprijini mai proactiv forțele convenționale afgane”, a spus oficialul citat.