PAS încearcă să introducă un control manual asupra Justiției. Astfel vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, a comentat proiectele de lege votate de către deputații PAS, care prevăd anularea concursului pentru numirea Procurorului General și a șefului Centrului Național Anticorupție. Batrîncea a precizat că noua guvernare a creat un precedent periculos.

“Ceea ce s-a produs în Parlament presupune anularea concursurilor, ceea ce deschide cutia Pandorei. Orice guvernare care are majoritate parlamentară poate numi orice persoană în funcție, fără evaluarea capacităților personale, a experienței, fără a ține cont de imparțialitatea persoanelor, independența instituției. Este straniu că aceste concursuri sunt anulate de persoane care pretind că sunt o forță europeană, democratică”, a declarat Batrîncea.

Amintim că inițiativa PAS de a anula concursurile pentru numirea Procurorului General și a șefului Centrului Național Anticorupție au fost criticate dur și de reprezentanții societății civile, care au calificat aceste proiecte drept inacceptabile și care nu corespund normelor europene.