Creştinii ortodocşi de stil vechi îi prăznuiesc astăzi pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Sărbătoarea îi reprezintă pe împăratul Constantin cel Mare şi pe mama sa, Elena.

Ca împărat al creştinilor, Constantin a arătat multă râvnă pentru unitatea credinţei creştine. Astfel, în toamna anului 312, în ajunul luptei cu Maxentiu, Constantin a zărit pe cer, în plină zi, o cruce strălucitoare, deasupra soarelui, ce avea inscripţia: „Prin acest semn vei birui”, iar pe timpul nopţii i s-a arătat în vis Isus Hristos cu semnul crucii, cerându-i să pună acest semn sfânt pe steagurile soldaţilor săi, urmând să le fie protector în focurile bătăliei.

Constantin I sau Constantin cel Mare a fost împărat roman între 306 şi 337, devenind conducător al întregului Imperiu Roman după înfrângerea lui Maxentiu şi a lui Liciniu. Acesta a trecut în lumea celor drepţi în luna mai 337. Cea mai însemnată realizare a împăratului Constantin a fost Edictul de la Milano, prin care creştinismul este recunoscut de stat, însă va deveni religie de stat abia în timpul lui Teodosie cel Mare.

Sfânta Împărăteasă Elena a fost o femeie deosebit de credincioasă şi cunoscută pentru pioşenia ei. A înfăptuit pelerinajul în Palestina şi în provinciile răsăritene, fiindu-i atribuite găsirea moaştelor Sfintei Cruci a lui Hristos şi aflarea rămăşitelor celor trei magi.