Strategia de industrializare a economiei naționale propusă de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor va spori creșterea economică, va genera venituri substanțiale la buget și va influența pozitiv bunăstarea populației, a declarat deputatul PSRM, Petru Burduja, în cadrul unui briefing.

Parlamentarul susține că punerea în aplicare a unei politici active de industrializare a țării va permite, în primul rând, asigurarea unor locuri de muncă stabile cu câștiguri decente și motivarea cetățenilor să rămână să lucreze și să trăiască în țară.

Socialistul a remarcat că în prezent sectorul industrial al țării este la pământ. Asta se întâmplă pentru că de câțiva ani buni nu avem o politică clară de industrializare, statul nu mai alocă bani pentru dezvoltarea sectorului, pentru promovarea producției industriale locale peste hotare.

Strategia prezentată de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor vine cu mai multe acțiuni. În primul rând, statul va uniformiza dezvoltarea sectorului pe întreg teritoriul țării. Astăzi, mai mult de jumătate din producția totală industrială a țării este concentrată în Chișinău. Blocul propune continuarea construcției parcurilor industriale multifuncționale în fiecare raion din țară. De asemenea, vor fi încheiate lucrările de edificare a celor 18 platforme care au început să fie construite în 2020 la propunerea președintelui Igor Dodon.

Va fi creat și un Fond de Stat pentru Dezvoltare Industrială care va finanța proiectele de implementare a tehnologiilor inovaționale în sector. Din acest fond urmează a fi alocați bani pentru subvenționarea dobânzilor pentru creditele industriale, compensarea cheltuielilor legate de promovarea și certificarea producției, cheltuielilor legate de formarea și dezvoltarea profesională.

O altă prioritate a strategiei se referă la stabilirea cotei zero la impozitarea veniturilor obținute și reinvestite de către întreprinderile industriale. Totodată, statul urmează să asigure stabilitatea politicii bugetar-fiscale.

”Ea nu trebuie să fie modificată minim patru ani. Avem practica neplăcută din ultimii 10 ani, când impozitele și taxele sunt modificate o dată în an, iar câteodată, din păcate, și în jumătate de an. Acest lucru influențează direct activitatea sectorului industrial și nu exprimă încredere investitorilor”, a declarat Burduja.

De asemenea, Republica Moldova va finaliza procedurile legate de aderarea la Banca de Dezvoltare Eurasiatică, ceea ce va permite atragerea unor cooperări interstatale și a marilor investitori în Moldova.

O altă prioritate se referă la realizarea unui Program de stat pentru pregătirea personalului calificat pentru sectorul industrial.

Potrivit programului pregătit de Bloc, se preconizează ca în anul 2025 cota industriei în structura PIB să crească până la 18%, iar numărul angajaților din sector să se majoreze cu 20 mii de persoane.