Banca Națională a Moldovei ar putea avea dreptul de a aplica sancțiuni băncilor la care se atestă nereguli, fără să fie înștiințate prealabil despre acest lucru. Acum, legea obligă instituția să anunțe entitatea supusă controlului despre încălcări și să-i ceară să le înlăture. BNM însă vrea excepții.

Autoritatea își justifică propunerea, formulată printr-un proiect de lege, prin intenția de a preveni prejudiciile semnificative din sistemul financiar-bancar. Așadar, Legea cu privire la BNM va fi completată cu un alineat, care prevede că „BNM poate dispune aplicarea sancțiunilor fără a aduce, în prealabil, la cunoștința persoanei supusă controlului, privind încălcările constatate și fără a acorda acesteia termen de prezentare a dezacordului”.

De altfel, proiectul conține numeroase modificări la Legea instituțiilor financiare, dar și în Codul penal. O altă noutate prevede că BNM va retrage licența și va demara procesul de lichidare silită, dacă banca se află în următoarele situații:

  1. banca nu este capabilă să execute cererile creditorilor privind plata obligațiilor pecuniare scadente;
  2. activele băncii nu mai acoperă obligațiile acesteia;
  3. cuantumul reglementat al băncii este mai mic de 1/3 față de cuantumul capitalului minim stabilit de BNM.

Totodată, încălcarea regulilor de creditare, obținerea unui credit prin înșelăciune și gestionarea frauduloasă a băncilor ar putea fi pedepsite cu până la 6 ani de închisoare și cu amendă de 100.000 de lei.