Bulgarii au început să voteze duminică în cadrul alegerilor parlamentare, cu un rezultat incert privind reînnoirea încrederii în fostul premier Boiko Borisov (centru dreapta) sau întoarcerea paginii printr-un vot acordat socialiștilor, care își asumă deschis simpatii proruse, relatează AFP.

Scrutinul a început la orele locale 07:00 (04:00 GMT) și se va încheia la 20:00 (17:00 GMT). Primele sondaje realizate la ieșirea de la urne vor fi date publicității imediat după încheierea procesului de vot.

De mai multe săptămâni, cele două tabere sunt date pe poziții egale în sondajele de opinie, cu circa 30% din intențiile de vot, ceea ce nu s-a mai întâmplat în alegerile din Bulgaria și care lasă să se întrevadă negocieri dure pentru formarea unei coaliții de guvernare. Partidele naționaliste, a căror retorică șovină s-a propagat în toate taberele, inclusiv cea de stânga, ar putea fi arbitri,  scrie Agerpres.ro.

În acest al treilea legislativ în numai patru ani, mizele internaționale au dominat campania, chiar dacă fenomenul corupției endemice și nivelul extrem de scăzut de trai îi preocupă pe alegătorii acestei cele mai sărace țări din UE.

„Dacă PSB (socialiștii) câștigă, Bulgaria riscă să desfășoare o politică fățiș prorusă. Dacă Gerb (al lui Borisov) revine la putere, el va păstra echilibrul între Occident și Rusia, care are importante interese în Balcani”, rezumă Ognian Mincev, directorul Institutului pentru Studii Internaționale de la Sofia.

Socialiștii, moștenitorii comuniștilor de dinaintea prăbușirii Cortinei de Fier, speră să profite de elanul care l-a adus la președinția Bulgariei, în noiembrie 2016, pe candidatul lor Rumen Radev, fost comandant în cadrul forțelor aeriene.

La fel ca șeful statului, președinta PSB, Kornelia Ninova, este favorabilă ridicării sancțiunilor impuse de UE Rusiei și unei cooperări întărite cu Moscova.

Pledând în același timp pentru relații „pragmatice” cu Moscova, în special în proiecte energetice comune, conservatorul Boiko Borisov, pilon al scenei politice bulgare, pledează pentru o aliniere fidelă la pozițiile UE și NATO. Personalitate carismatică, fost bodyguard devenit șef al poliției și apoi primar al Sofiei, Borisov este singurul lider bulgar de după prăbușirea comunismului care a cucerit două mandate de premier, încheiate ambele cu demisii. Ultima, care datează din noiembrie, vine ca urmare a eșuării candidatei sale în alegerile prezidențiale.