Parlamentul canadian a adoptat marți în unanimitate o moțiune în legătură cu primirea în următoarele patru luni a refugiaților yazidi care fug de persecuțiile grupării Stat Islamic (SI) în nordul Irakului, considerate “genocid” de către Ottawa, anunță AFP.

Prezentată de opoziția conservatoare și susținută de toate partidele, printre care liberalii premierului Justin Trudeau, moțiunea îi acuză pe jihadiștii SI că desfășoară un genocid împotriva acestei minorități religioase.

Guvernul canadian a precizat că trebuie să detalieze planul său pentru a pune în aplicare un pod aerian care să permită primirea de refugiați yazidi trăind în nordul Irakului, regiune devastată în prezent de lupte intense între SI și guvernul irakian alături de miliții kurde.

În fața Camerei Comunelor, ministrul federal al imigrației, John McCallum, a afirmat că, deocamdată, Ottawa nu cunoaște numărul refugiaților yazidi care vor fi luați în îngrijire la finalul celor 120 de zile, reamintind că guvernul său a reușit să transporte vreo 30.000 de refugiați sirieni în câteva luni, la începutul anului.

“Este important să subliniem că țara noastră va fi întotdeauna o țară deschisă, hotărâtă să se angajeze și să sprijine populațiile vulnerabile peste tot în lume”, a declarat în fața deputaților premierul Justin Trudeau.

Yazidi, o minoritate kurdofonă adeptă a unei religii preislamice provenită în parte din zoroastrism, nu sunt nici arabi, nici musulmani, iar SI îi consideră eretici politeiști.

Această minoritate a fost vizată în mod special de abuzurile SI, mai ales în august 2014 în jurul muntelui Sinjar, fief al yazidi.

În fața înaintării SI, zeci de mii de yazidi s-au refugiat pe culmile muntelui Sinjar, unde au rămas multă vreme fără apă și fără alimente.

Mii de bărbați au fost masacrați, femeile au fost răpite, unele duse în sclavie de către jihadiști. Asaltul a fost descris de ONU ca “o tentativă de genocid”.