În această săptămână, Silvia Radu a prezentat listele cu semnăturile a circa 13 mii de locuitori ai capitalei în susţinerea candidaturii sale la Primăria Chişinăului. Pe această cale ea a intrat de facto în cursa pentru Primărie, confirmând presupunerile că lupta pentru funcţia de primar se va da între trei candidaţi puternici: Silvia Radu, Ion Ceban, Andrei Năstase.

Până în prezent, Silvia Radu a pus accentul pe aspectul profesionist, ignorând în totalitate aspectul politic şi geopolitic. De aceea, ea a creat o aşteptare oarecare, căreia va trebui să-i răspundă indirect prin prezentarea unei oferte electorale pe măsură. Dacă va reuşi să vină cu o ofertă convingătoare, ce va oferi soluţii pentru problemele capitalei, atunci va avea şanse reale în cursa pentru Primărie. Dacă însă oferta sa va fi slabă sau lupta pentru Primărie va trece treptat pe filiera politică şi geopolitică, iar Silvia Radu nu îşi va găsi locul său în cadrul acestei polarizări, şansele sale vor scădea vizibil.

Silvia Radu are şanse reale de a deveni prima femeie Primar general al capitalei, aleasă prin vot direct. Dar aceste şanse depind atât de prestaţia ei, cât şi de modul cum se vor poziţiona şi cât de activi în alegeri vor fi principalii săi oponenţi – Andrei Năstase şi Ion Ceban.

TRIBUNA precizează: Silvia Radu s-a născut pe data de 27 februarie 1972 la Hâncești. A absolvit Universitatea din Navarra (Spania), facultatea Managementul Afacerilor; Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Drept și cea de Limbi Străine; Academia de Administrație Publică de pe lângă Guvernul RM, facultatea Relații Internaționale.  După facultate, a fost angajată la Ministerul Energeticii, iar prima funcție deținută a fost cea de șefă a secției relații internaționale la Departamentul de stat de Energetică, Resurse Energetice și Combustibil (pe atunci autoritatea de administrare a energeticii) în anii 1997-1999. La scurt timp după privatizarea unor întreprinderi energetice de către compania spaniolă Unión Fenosa, Silvia Radu devine, la 1 mai 2000, secretar general, director corporativ și vicepreședinte la reprezentanța din Republica Moldova a acestei companii. Ea deține această funcție până pe data de 8 aprilie 2008, când devine președinte al Unión Fenosa în Moldova. În 2011, Silvia Radu devine președinte al Asociaţiei femeilor antreprenoare și al Asociației businesului european – ambele funcţii le exercită până în 2015. Tot în 2011 este numită consul onorific al Spaniei în Republica Moldova. În 2016 a candidat la funcţia de Preşedinte al RM. În toamna anului 2017 a devenit viceprimar al capitalei şi primar interimar de Chişinău.  Împreună cu soțul său, deţin mai multe întreprinderi agricole și imobiliare. Silvia Radu şi soţul său au trei copii.