„Acum 72 de ani, la 9 mai 1945, se încheia cea mai neagră şi cea mai tragică filă din secolul XX, cel De-al Doilea Război Mondial. Milioane de oameni şi-au dat viaţa şi sacrificat sănătatea pentru a câştiga acel război. Din acea zi, noi sărbătorim Ziua Victoriei, atunci când comemorăm victimele şi sărbătorim Victoria”, a transmis azi pe scena din PMAN speakerul Andrian Candu.

„Peste 5 ani, în anul 1950, tot de 9 mai, se punea fundamentul unui proiect unic, Proiectului European, cu scopul ca pe continentul european să nu mai fie niciodată război, cu scopul ca ceea ce a fost trăit până în 1945 niciodată să nu se mai întâmple. Şi de atunci, de 9 mai se sărbătoreşte Ziua Europei. Dacă nu exista 9 mai Ziua Victoriei, nu exista astăzi Europa, nu exista astăzi Uniunea Europeană, nu exista astăzi Ziua Europei.

Bunicii noştri şi-au dat viaţa pentru ca viitoarele generaţii să fie liberi. Noi astăzi avem libertatea să sărbătorim aceste zile, noi astăzi avem libertatea să decidem cum ne construim ţara, astăzi sărbătorim trecutul şi ne aducem aminte de istorie ca să nu mai greşim, dar astăzi sărbătorim şi viitorul, prin Ziua Europei. Vă felicit cu aceste două zile! Trăiască Republica Moldova! Trăiască Partidul Democrat”, a declarat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

25.000 de oameni s-au prins în marşul de amploare organizat astăzi de Partidul Democrat din Moldova. Mulţimea a pornit de la Memorialul Eternitate şi a ajuns în Piaţa Marii Adunări Naţionale, acolo unde are loc un concert grandios de Ziua Victoriei şi Ziua Europei.