Speakerul Parlamentului, Andrian Candu, explică de ce a fost atât de grăbită decizia Guvernului de a-și asuma răspunderea pentru cele 7 proiecte de lege. Potrivit acestuia, decizia a fost luată pentru a se reuși prezentarea documentelor necesare în termenul stabilit, până la ședința consiliului FMI. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul de televiziune „Moldova 1”.

De asemenea, Candu a menționat că aprobarea acestor proiecte nu a fost posibilă până acum, întrucât FMI a oferit ultimele confirmări și validări câteva zile în urmă.

„Echipa FMI la Washington, pentru a pregăti materialele, dosarul Republicii Moldova să ajungă pe masa ședinței Consiliului de Directori, are nevoie de cel puțin 14 zile. Ipotetic, dacă ședința FMI e pe 6 octombrie ar fi trebuit ca toate 16 precondiții agreate cu FMI să fie sută la sută îndeplinite. Ca echipa FMI, în acele două săptămâni de care au ei nevoie, să verifice exact dacă noi într-adevăr le-am îndeplinit precum am agreat. Și nu le-am îndeplinit parțial, dar le-am îndeplinit fără erori și fără neajunsuri”, susține Candu.

Întrebat de ce aceste lucruri nu s-au făcut din timp și de ce s-a așteptat până acum, Candu spune că aprobările din partea FMI în privința proiectelor ce trebuie votate au venit acum câteva zile, după o lungă perioadă de coordonări.

„Abia ieri dimineață, după nopți și foarte multe perioade și vorbim și de luna august, vorbim și de luna septembrie, abia ieri dimineață noi am primit ultimile confirmări și validări de la echipa FMI de la Washington că legile de care noi vorbim și sunt foarte importante, inclusiv bugetul, dar în mod special cele ce țin de sistemul financiar-bancar, sunt exact ce așteaptă ei și în baza așteptărilor lor. Luând în considerare ce s-a întâmplat ieri dimineață, punând termenul de 6 octombrie, am calculat, am luat în considerare riscurile care sunt la examinarea lor în parlament, la comisie, la procedura de redactare, procedura de promulgare, Monitorul Oficial. Noi nu reușeam pe data de 6 sau 7, cât noi ne-am propune lucrul acesta. Iată de ce, luând în considerare că s-a lucrat foarte mult în luna august și septembrie cu echipa FMI pentru a ajusta și a pregăti absolut tot ceea de ce avem noi nevoie pentru ședința FMI, aceasta era cea mai sigură, rapidă și din punct de vedere al calității cea mai bună soluție”, a conchis Andrian Candu.