Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată cauza penală de învinuire a zece din cei 30 de vameşi ai posturilor vamale Tudora, Planca şi Bender, reţinuţi în septembrie 2016 pentru acte de corupţie şi crearea unei organizaţii criminale.

În perioada ianuarie – septembrie 2016, în cadrul Biroului Vamal Bender, acţionând potrivit înţelegerii prealabile, a fost organizată activitatea infracţională a grupurilor criminale formate din inspectorii vamali de tură, responsabilii de tură şi şefii de posturi vamale ale Biroului Vamal Bender.

Gruparea era formată pentru ca aceştia să pretindă, să accepte şi să primească personal şi pentru alte persoane, în calitate de mită mijloace băneşti în diferite valute, proporţiile cărora nu depăşesc 100 unităţi convenţionale. Banii erau primiţi de la persoanele care traversau frontiera de stat a Republicii Moldova şi urmau a fi supuse controlului vamal, pentru organizarea şi favorizare a trecerii mărfurilor din Ucraina în Republica Moldova şi invers.

Inspectorii vamali, responsabilii de ture şi şefii de posturi vamale – împărţiţi în grupuri, formate prin copierea turelor din care făceau parte, acţionând conform înţelegerii prealabile, transmiteau mijloacele băneşti acumulate pe parcursul turei, în urma comiterii infracţiunilor de corupere pasivă responsabililor de ture.

Responsabilii de ture, acţionând în calitate de organizatori, fiind ierarhic superiori, asumându-şi puterea decizională, de control şi dispoziţie în cadrul grupurilor criminale organizate, primind de la inspectorii din subordine banii, îi ascundeau pe parcursul turei în locuri dosite sau special amenajate. La terminarea turei, aceştia împărţeau egal, între membrii turei – grupului criminal, iar o parte din bani o transmiteau responsabililor de activitatea posturilor pentru aceştia şi pentru factorii de decizie ai Biroului Vamal Bender, obţinând în schimb protecţie şi favorizarea membrilor organizaţiei criminale pentru activitatea infracţională desfăşurată.

Printre cei expediaţi în judecată se numără şeful Biroului vamal, trei şefi ai posturilor vamale şi 4 şefi de tură din cadrul posturilor vamale. Învinuiţii riscă până la 15 ani de închisoare cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii publice pentru o perioadă de până la 5 ani.