Veaceslav Platon, „raiderul nr. 1 din CSI” a primit azi 18 ani de închisoare. Acesta este învinuit de escrocherii, spălare de bani, delapidări de fonduri din sistemul bancar, dar și de implicarea în „Laundromat” – operațiunea prin care au fost spălați peste 20 miliarde de dolari care aparțin inclusive unor interlopi din Rusia.

Scheme și personajele din anturajul lui au fost anterior dezvăluite într-o amplă investigație realizată de portalul Today.md. În documentar, jurnaliștii povestesc despre dosarele în care este implicat Platon, dar și despre firmele de pe care a avut de câștigat.

Activitatea de raider în Moldova: ÎM Cristal Flor 4.000.000 USD; Parcul de Troleibuze din Chișinău 1.300.000 USD; SA Alimentarmaș; RED NORD; Primăria Municipiului Chișinău; Moldova Hidromaș SA; MoldAsig SA; BC Moldova Agroindbank SA; Compania de asigurări ASITO; BC Victoria Bank SA… În majoritatea cazurilor de mai sus suma prejudiciului real nici nu a putut fi stabilită. Cert este că e vorba despre zeci sau chiar sute de milioane de dolari.

Activitatea de raider în Ucraina: BC Raiffazen Bank AVALI – 5,7 mil. UAS; ÎS Energoatom – 123 mil. de hrivne; ÎS Energorinoc – 224,6 mln hrivne; Zaporojieoblenergo – 25 mln. hrivne; Dneproblenergo – 25 mln hrivne; Odesoblenergo – 80 mln hrivne; Combinatul Metalurgic Alcev – 26,3 mln hrivne; Combinatul metalurgic Dnepropetrovsk – 8,2 mln hrivne

Activitatea de raider în Rusia: Sitis Țentr SRL – 2 mln dolari; Mehovaya Raduga-45 – 1 milion de dolari; Concenul Silovâe Mașinî – 12 milioane de dolari.

În același timp, au fost scoase la iveală complicii acestuia, printre care se numără ofițeri ai serviciilor de securitate ruse, dar și politicieni din Moldova. Acesta s-a bucurat de „umbrela unor personaje influente” din fostele servicii secrete ale URSS.