Preşedintele Igor Dodon califică drept o “eroare” semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, dar nu va iniţia procedura de denunţare.

Despre acesta a vorbit la întrevederea cu ambasadorii statelor membre UE, notează Infotag. Unul din participanţii la întrevedere a declarat că însăși preşedintele a declarat că nu are asemenea împuterniciri, şi de aceea „va acţiona în limitele Constituţiei”.

„Dacă Parlamentul după alegeri va iniţia procedura de denunţare a Acordului, atunci eu nu mă voi opune. Acelaşi lucru se referă şi la posibilul referendum privind vectorului politic extern. El poate fi iniţiat de Parlament”, a spus Dodon, recunoscând că a susţinut un referendum asemănător în Găgăuzia.

Potrivit lui, „Moldova trebuia să semneze doar partea politică a Acordului de Asociere. În ceea ce privește colaborarea economică – trebuia de menținut un regim de preferinţe comerciale autonome, întrucât economia Moldovei nu este gata să activeze în regim de liber schimb cu UE (DCFTA)”.

„O eroare este şi semnarea Acordului de liber schimb cu Turcia. Rezultatele vor fi dezastruoase. Şi noi vom vedea aceasta în scurt timp”, a menţionat Dodon.

El a subliniat, că doreşte să obţină restabilirea parteneriatului strategic cu Rusia, precum şi „ridicarea embargoului comercial asupra produselor moldoveneşti, pentru a salva economia moldovenească”.