Cea de-a 14-a ediție a Festivalului de film documentar ”Cronograf” a început astăzi la Chișinău și va dura până pe 31 mai. În cadrul festivalului vor putea fi urmărite 77 de filme documentare, selectate din peste 700, din 82 de țări ale lumii, notează radiochisinau.md.

Conceptul ediției curente este ”Art and Life” și va cuprinde, tradițional, mai multe secțiuni. Pe lângă Secțiunea principală, la care participă 21 de filme, vor mai fi proiectate documentare la Secțiunea CadRO, Secțiunea producții locale, precum și filme pentru copii și adolescenți.

Primele proiecții în cadrul festivalului ”Cronograf” au fost cele dedicate copiilor. Chiar înainte de conferința de presă a organizatorilor, am surprins câteva zeci de copii care au ieșit entuziasmați din sala de cinema.

Din cele peste 700 de filme prezentate la concurs, au fost selectate cele care reprezintă cele mai noi tendințe în domeniul documentarului, a subliniat directorul artistic al festivalului, Leontina Vatamanu.

În cadrul ediției de anul acesta vor fi prezentate și 5 premiere de filme documentare și de ficțiune din Republica Moldova și România, la care accesul va fi gratuit. Un eveniment nou este ”Cronograf and Music”, care se va desfășura timp de 4 seri, între 26 și 29 mai, pe strada pietonală ”Eugen Doga” din Capitală. Aici vor fi proiectate documentare cu tematică muzicală și vor evolua trupe locale.

Ulterior, va fi organizat un turneu al festivalului ”Cronograf” în 20 de localități ale Republicii Moldova.