În cadrul ședinței de ieri, Comisia Electorală Centrală (CEC) a luat act de rapoartele concurenților electorali privind veniturile și cheltuielile efectuate în campania electorală a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 30 octombrie 2016, la situația din data de 14 octombrie 2016, depuse de 10 concurenți electorali, comunică 24H.MD.

În acest fel, examinînd datele prezentate, Comisia a aplicat sancțiune sub formă de avertisment candidatului independent la funcția de Președinte al Republicii Moldova, dna Laguta Maia. Sancțiunea vine în contextul încălcării prevederilor art. 38 alin. 2 lit. (c) și art. 382 din Codul electoral, prin care concurentul nu a informat Comisia despre (ne)deschiderea contului bancar cu mențiunea „Fond electoral”. Prin această hotărîre, concurentul electoral a fost somat să informeze Comisia, în termen de 24 de ore, despre faptul că nu își va deschide cont cu mențiunea „Fond electoral” și nu va suporta cheltuieli financiare în campania electorală sau, după caz, să prezinte un raport privind veniturile și cheltuielile din această campanie.

De asemenea, CEC va solicita Inspectoratului Fiscal Principal de Stat de pe lîngă Ministerul Finanţelor să verifice proveniența donațiilor ce depăşesc suma de 75 mii lei, virate partidelor politice.