Protestatarii anti-carantină și anti-măști din Germania pot fi numiți „Covidioți”, au spus, miercuri procurorii de la Berlin care au cercetat plângerile împotriva co-președintei Partidului Social Democrat (SPD), Saskia Esken, după ce aceasta a folosit termenul pe Twitter, transmite 24h.md cu referire la moldova.europalibera.org.

Procurorii au primit sute de plângeri în care Esken era acuzată de defăimare, dar au spus că politiciana și-a exercitat dreptul constituțional la libera exprimare. SPD este partener la guvernare în cadrul coaliției conduse de conservatorii cancelarei Angela Merkel.

Plângerile vizează o postare de pe 1 august, în care Esken a spus că participanții la un marș de la Berlin împotriva măsurilor de carantină anticoronavirus pun în pericol sănătatea altora, încălcând regulile de distanțare fizică și ignorând obligația de a purta mască. „Folosirea termenului covidiot reprezintă exprimarea unei opinii în cadrul discursului politic privind pandemia de coronavirus, nu poate face obiectul unei anchete și cade sub incidența libertății cuvântului protejată de constituție”, se spune în răspunsul procurorilor germani citat de Reuters.

În ultimele săptămâni, în Germania au avut loc mai multe proteste în masă împotriva restricțiilor impuse de autorități pentru a limita răspândirea noului coronavirus și a pagubelor cauzate de COVID-19. La aceste proteste a participat o mulțime pestriță formată din activiști pentru drepturi civile, persoane care se opun vaccinării, dar și din neo-naziști și membri ai unor formațiuni de extremă dreapta, inclusiv ai partidului de opoziție, Alternativa pentru Germania (AfD).