Premierul Ion Chicu a participat, în regim de videoconferință, la reuniunea Consiliului Interguvernamental Eurasiatic, găzduită de Republica Armenia. Summit-ul a reunit șefii de guverne ai statelor membre ale Uniunii Economice Eurasiatice (UEE).

Premierii statelor membre ale Uniunii Economice Eurasiatice au discutat despre asigurarea siguranței sanitar-epidemiologice, evoluțiile în procesul de prevenire a răspândirii COVID-19, precum și situația social-economică pe fundalul crizei generate de pandemie.

Premierul moldovean a subliniat importanța pe care o acordă Republica Moldova pentru consolidarea relațiilor comerciale și economice cu țările UEE, dezvoltarea parteneriatelor în domenii de interes reciproc, cu caracter economic și investițional.

„Ne propunem să valorificăm statutul observator la Uniunea Economică Eurasiatică pe dimensiunea de cooperare comercial-economică și impulsionare a exportului, valorificând potențialul existent în diverse sectoare ale economiei. Mă refer, în primul rând, la agricultură, industrie, infrastructură, digitalizare a economiei. Țara noastră își propune să accelereze procesul de digitalizare a economiei, care oferă premisele necesare modernizării proceselor și sporirii atractivității economice, promovării serviciilor digitale pentru mediul de afaceri, stimulării aplicării instrumentelor de comerț electronic”, a menționat Ion Chicu.

Prim-ministrul a subliniat deschiderea Republicii Moldova pentru dezvoltarea proiectelor interguvernamentale și participarea la diverse inițiative de interes, în astfel de domenii, cum ar fi: complexul agroindustrial și asigurarea securității alimentare a țărilor UEE. Șeful Executivului a adus drept exemplu proiectul „AgroHub-Moldova”, prezentat în cadrul Forumului de afaceri moldo-rus, care prevede și promovarea produselor agricole moldovenești pe piețele internaționale.

Prim-ministrul a subliniat, că Republica Moldova privește extinderea cooperării cu Banca Eurasiatică de Dezvoltare drept o oportunitate suplimentară de susținere a implementării diverselor proiecte de interes naționale.