Nu există copii străini. Chișinăul a dat start Campaniei de sensibilizare și recrutare a asistenților parentali profesioniști cu genericul: „Colorează viața unui copil. Devin-o asistent parental profesionist!”.

Potrivit primarului general Ion Ceban, campania se desfășoară sub egida Primăriei Chișinău, în parteneriat cu Sectorul Sinodal Activitatea Socială și Caritate al Mitropoliei Moldovei, fiind desfășurată de Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului.

„𝐀𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐧ț𝐚 𝐏𝐚𝐫𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥ă 𝐏𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐢𝐨𝐧𝐢𝐬𝐭ă este un serviciu social specializat, care oferă copiilor îngrijire familială substitutivă în familia unui asistent parental profesionist şi presupune plasamentul acestora într-o familie alternativă, pentru o perioadă de timp, în timp ce părinții biologici se confruntă cu diverse probleme.

În Serviciul Parental pot fi plasați în același timp până la trei copii, excepție constituind plasarea împreună a fraților și surorilor, astfel numărul copiilor plasați în familia asistentului parental profesionist poate fi majorat până la 4 copii. Asistenții parentali profesioniști beneficiază de suportul specialiștilor prin supervizare individuală și de grup, convorbiri individuale, vizite de monitorizare la domiciliul acestora, cursuri de dezvoltare continuă”, a declarat Ceban.

Edilul afirmă că în prezent, în serviciu sunt angajați 33 de asistenți parentali profesioniști, care cresc și educă 36 de copii, iar în total, de serviciile asistentului parental profesionist au beneficiat 216 copii.

„Astăzi, în Centrele de plasament din evidența Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului se află 124 de copii, care ar putea fi incluși în familiile asistenților parentali profesioniști. În conformitate cu actele reglatorii, asistenților parentali profesioniști le sunt oferite următoarele indemnizații:

1. Indemnizația unică la plasament pentru un copil:

– Cu vârsta până la un an – 7377,40 lei, divizat la 12 luni

– De la un an până la 3 ani – 5533,05 lei, divizat la 12 luni

– De la 3 până la 18 ani – 3688,70 lei, divizat la 12 luni

– Cu dizabilități – indemnizația unică la plasament și indemnizația lunară se majorează cu 30%

2. Indemnizația lunară pentru întreținerea copilului 1400 lei

3. Indemnizația unică la împlinirea vârstei de 18 ani – 1000 lei, la împlinirea vârstei de 18 ani.

4. Indemnizație zilnică și de sărbători

𝑨𝑷𝑷 desfășoară o activitate similară cu cea a părintelui în cadrul familiei, dar o activitate cu caracter profesional, care presupune, atribuții și competențe clar definite, o deontologie specifică, relații profesionale stabilite, drepturi şi îndatoriri contractuale, formare şi perfecționare adecvată”, a mai adăugat primarul.

Edilul spune că municipalitatea își propune să majoreze numărul de asistenți parentali profesioniști pentru prevenirea instituționalizării copiilor în situații de risc.