Două documente care prevăd liberalizarea transportului dintre Moldova și Ucraina au fost semnate astăzi la Kiev. Potrivit serviciului de presă al Guvernului, este vorba despre acordurile privind liberalizarea transportului auto și acelui aerian între cele două țări.
Primul acord, care vizează transportul auto de mărfuri, prevede că în cazul transportului internațional, dar și a celui de tranzit pentru autovehiculele care corespund normelor EURO III şi mai sus va fi efectuat într-un regim liberalizat, fără deținerea autorizațiilor corespunzătoare. Astfel, va fi favorizată dezvoltarea transportului internaţional de mărfuri și extinderea pieţei de afaceri pentru transportatorii auto autohtoni.
În același timp, acordul privind serviciile aeriene urmează să reglementeze serviciile de transport de persoane şi mărfuri dintre cele două state cu mijloace de transport avia. Noile prevederi vor crea condiții pentru dezvoltarea transportului aerian dintre părți conform standardelor internaționale, vor facilita activitatea operatorilor aerieni, creând premise pentru creșterea numărului de companii aeriene care vor opera zboruri între cele două țări. În acest context, sporirea nivelului de competiție pe piața serviciilor aeriene va genera o calitate mai bună a serviciilor prestate și va contribui la reducerea prețurilor la biletele de avion.
Tot astăzi, a fost semnat Memorandumul de cooperare dintre Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova și Ministerul Energeticii și Industriei Cărbunelui al Ucrainei privind acțiunile comune pentru asigurarea proceselor de integrare europeană, în vederea funcționării sincrone a sistemelor energetice ale celor două state cu sistemul Uniunii Transportatorilor Energetici Europeni (ENTSO-E).