Patru decizii protocolare care vor simplifca viața cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului au fost semnate astăzi de către reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului, Gheorge Bălan și Vitali Ignatiev, la Tighina.

Documentele vor garanta și asigura activitatea normală a școlilor moldovenești cu predare în limba română din regiunea transnistreană, accesul ţăranilor la propriile terenuri agricole aflate după traseul Dubăsari-Tiraspol, apostilarea diplomelor emise de universitățile transnistrene, restabilirea telefoniei fixe si mobile între cele două maluri ale Nistrului.
Vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorge Bălan, a precizat că s-a reușit soluționarea unor probleme sociale și economice cu care se confruntă populația de pe ambele maluri. Iar aceste decizii protocolare vor impulsiona și procesul denegocieri pentru rezolvarea altor probleme.

La rândul său, reprezentantul politic al Tiraspolului, Vitali Ignatiev, a sus că părțile au dat dovadă de voință politică, orientarea spre rezultate și la toate nivelele de dialog bilateral s-a muncit mult pentru a pregăti aceste decizii protocolare. El a precizat că administrația transnistreană a mers în întâmpinarea Chișinăului în problemele ce țin de activitatea școlilor cu predare în grafie latină și a acesului fermierilor la terenurilor lor. Iar pentru Tiraspol este importantă recunoașterea diplomelor de studii și reluarea legăturii telefonie.