Banca Națională a Moldova anunță că a inițiat discuții pe marginea introducerii monedelor de 1 și doi lei în circulație. Intenția a fost comunicată și Guvernului, dar care nu este tocmai de acord, fiind atestată o retincență, după cum a explicat guvernatorul Sergiu Cioclea.

Potrivit guvernatorului Băncii Naționale, una dintre prioritățile BNM este modernizarea valutei naționale, dar că implimentarea proiectului ce ține de introducerea monedelor de 1 leu și 2 lei este încă la faza de discuții. „Am încercat să ne gândim cât ar costa să imprimăm bancnote, ne-am dat seama că e foarte scump, valoarea lor nominală fiind foarte mică. Avem un proiect, în care ne gândim să introducem și niște monede, cu valoare nominală de 1 leu și 2 lei, dar este la nivel de discuție. Am început să purtăm un dialog cu Guvernul, însă am simțit o anumită reticență. Rolul nostru este să îi convingem, să le explicăm, le vom explica și jurnaliștilor, și agenților economici”, a declarat Sergiu Cioclea în cadrul emisiunii „Moldova în Direct”, de la Moldova 1.

Cioclea spune că bancnota de 1 leu nu are un nivel avansat de securitate și se uzează foarte repede. Mai mult, introducerea monedelor de 1 leu și 2 lei este o recomandare din partea FMI. „Am observat că bancnotele de 1 leu se uzează foarte repede și ciclul lor de viață este foarte mic. Nu respectă foarte multe criterii de securitate, iar pentru a emite bancnote cu nivel de securitate mai mare, ele sunt prea ieftine ca valoare nominală ca să facem acest lucru. Una din soluții, una din recomandările FMI, pentru securitatea monedei naționale ar fi introducerea uneia cu un nominal de 1 leu sau chiar de 2 lei, pentru că nici nu există astăzi o diviziune de 2 lei. Dar este doar un proiect, sper să discutăm în această vară conceptual și dacă reușim să vedem că este unul viabil vom merge înainte”, a specificat Cioclea.