Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, anunță că Republica Moldova luptă cu un fenomen destul de grav – falsa vaccinare împotriva COVID-19.

Potrivit oficialei, dacă anterior existau certificate veritabile, însă în realitate vaccinul nu se administra, acesta luând calea chiuvetei, în prezent se atestă un fenomen de falsificare totală a certificatelor. Cei care apelează la ilegalități se dau de gol la intrarea sau ieșirea din țară.

„Am mai descoperit că există chiar și certificate false. Noi spuneam că vaccinarea nu a avut loc, dar certificatul era unul veritabil. Acum ne-am întâlnit cu o avalanșă de certificate false. Ele sunt depistate la intrare și ieșire din țară, atunci când persoanele traversează hotarul și Poliția de Frontieră are absolut toate datele cetățenilor noștri în baza de date. 

Atunci când văd data emiterii certificatului, se depistează că la acea oră, la acel moment, persoana nu se afla în Republica Moldova. Imediat trimit aceste certificate spre verificare la noi. La momentul verificării se depistează că în acea localitate nici nu a existat așa ser, la acea dată nu exista așa persoană care a aplicat semnătura”, a dezvăluit Ala Nemerenco.

În urma identificării acestor certificate false, ministra susține că în rol intră forțele de ordine.

„Continuă investigațiile pentru ca să se găsească probe cu referire la celelalte certificate care au fost emise și mai sunt probabil emise, serul luând drumul spre chiuvetă. Sper foarte mult să avem în curând rezultatele de la CNA, deoarece este o investigație amplă”, a concluzionat Ala Nemerenco.