Un angajat al postului vamal intern de control (PVIC) de tip debarcader Molovata a fost suspendat din funcție, după ce ofițerii Direcției integritate și supraveghere (DIS) a Serviciului Vamal au relevat efectuarea de către acesta a operațiunilor de perfectare a unor traversări fictive pentru două autoturisme înmatriculate în Marea Britanie.

Potrivit informațiilor deținute de către ofițerii DIS, inspectorul vizat a înregistrat pretinsa traversare a respectivelor unități de transport, indicând în sistemul informațional codul unui alt PVIC amplasat la hotarul administrativ cu regiunea transnistreană. De asemenea, s-a stabilit că autoturismele respective nu au traversat râul Nistru spre regiunea transnistreană, deoarece în sistemul informațional din gestiunea Serviciului Vamal la rubrica ”Ora perfectării” era indicată ora 22:05, în timp ce orarul de circulație a bacului se încadrează în intervalul 07:15 – 20:00. Totodată, traversarea autoturismelor nu a fost fixată nici de camerele de supravheghere video din  PVIC Molovata.

Astfel, în vederea elucidării tututor circumstanțelor producerii încălcării depistate, conducerea Serviciului Vamal a dispus inițierea unei anchete de serviciu, fiind concomitent luată decizia suspendării din funcție a angajatului suspectat pe perioada desfășurării investigațiilor, cu retragerea legitimației de serviciu și a ștampilei personale, precum și blocarea accesului la sistemele informaționale ale Vămii.

Decizia suspendării din funcție a acestuia a fost determinată de posibilitatea afectării desfășurării obiective a anchetei de serviciu, dar și de riscul continuării comiterii ilegalităților invocate. De asemenea, având în vedere că în acțiunile colaboratorului vamal cercetat sunt atestate încălcări pasibile de răspundere penală, materialele pe acest caz au fost transmise organelor abilitate pentru examinare și întreprinderea măsurilor legale ce se impun.