Comisia de la Veneţia a formulat un set de recomandări tehnico-juridice pentru schimbarea sistemului electoral. Autorităţile de la Chişinău şi-au luat angajamentul să le implementeze în totalitate, a declarat preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, după încheierea şedinţei Comisiei de la Veneţia.

Potrivit lui Candu, recomandările oferite de experţii Comisiei de la Veneţia ţin de formarea circumscripţiilor electorale, de votul în diasporă şi de votul în regiunea transnistreană. „Sunt prevăzute mai multe recomandări tehnice şi juridice. Ne-am asumat angajamentul să le implementăm. Este legat de formarea circumscripţiilor electorale, de votul în diasporă şi votul în Transnistria. Sunt elemente tehnico-juridice, recomandări pe care le-a dat Comisia de la Veneţia şi bineînţeles noi ne-am asumat angajamentul deplin să le implementăm”, a declarat preşedintele Parlamentului pentru PUBLIKA TV.

Candu a mai declarat că membrii Comisiei de la Veneţia au reiterat încă odată că „schimbarea sistemului electoral este dreptul suveran şi alegerea suverană a autorităţilor Republicii Moldova”. „Comisia de la Veneţia a menţionat că dacă nu există un consens larg, Comisia nu ar recomanda schimbarea sistemului electoral. Pentru noi este foarte important să asigurăm consensul larg atât în societate cât şi prin votul Parlamentului”, a mai spus președintele Parlamentului Andrian Candu.

Speakerul a dat asigurări că recomandările date de Comisie vor fi luat ca bază. „Sunt câteva elemente importante remarcate de Comisie la care se va lucra pentru a îmbunătăţi proiectul de lege. Acesta va fi supus în continuare dezbaterilor publice, iar toate recomandările tehnico-juridice Comisiei de la Veneţia vor fi implementate”, a menționat Candu.

Proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral fost votat în prima lectură de 74 de deputați. Documentul prevede ca 50 de deputați să fie aleși pe liste de partid, iar 51 – direct de cetăţeni. Cel mai mare sondaj de opinie făcut vreodată în R.Moldova, pe un eşantion de peste 12.322 de subiecţi, de către o vestită companie americă, arată că peste 60% dintre cetăţeni vor schimbarea sistemului de vot.