Compania americană „Frontera Resources Corporation”, care deține active în Georgia, a obținut dreptul de a extrage petrol și gaze naturale din țara noastră. Într-un comunicat publicat pe site-ul oficial al Agenției, compania a anunțat informații detaliate despre recenta achiziție cu succes a unei licențe în Republica Moldova.

Potrivit anunțului făcut, filiala deținută integral de Frontera – SRL Frontera Resources International a câștigat licitația pentru explorarea și producția a hidrocarburilor în Moldova.

Conducerea companiei Frontera, Steve C. Nicandros, a declarat că este onorată că va deveni parte a sistemului energetic din țara noastră și că va construi o relație bună cu Guvernul de la Chișinău.

„Suntem foarte bucuroși că avem posibilitatea de a extinde activitatea noastră în Moldova, ca parte a strategiei privind Marea Neagră. Guvernul a creat un mediu foarte primitor pentru investițiile directe străine ale SUA în sectorul petrolier și al gazelor naturale. Mai mult, progresul continuu a guvernului în prinvința Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană care a intrat în vigoare în 2014 oferă un fundament atractiv pentru inițiative de investiții străine ale SUA. În această privință, noi dorim să devenim o parte infrastructurii energetice locale și să construim o relație de sinergie cu Guvernul Moldovei ca urmare a explorării și producției sustenabile a hidrocarburilor pe teritoriul acordat nouă în decursul anilor următori”, a declarat președintele și Directorul Executiv al companiei.

Precizăm că licitația a fost anunțată de Guvernul Republicii Moldova în iulie 2016 și a fost organizată de Agenția pentru Geologie și Resurse Minerale din cadrul Ministerului Mediului. Procesul de licitare a fost supravegheat de o comisie restrânsă formată din reprezentanții mai multor ministere și agenții guvernamentale din Republica Moldova.

Conform legislației moldovenești, următorul pas este semnarea acordului de concesiune privind explorarea și dezvoltarea hidrocarburilor cu Guvernul Republicii Moldova. Frontera și guvernul au inițiat deja acest proces care ar trebuie să se finalizeze în câteva săptămâni, înainte de sfârșitul anului.

Frontera Resources Corporation este o companie americană a cărei strategii presupune identificarea oportunităților şi desfăşurarea activităţii pe piețele din ţările în curs de dezvoltare din Europa de Est. Compania specializată în exploatarea şi explorarea resurselor de petrol şi gaze a fost fondată în Statele Unite în 1996.