Banca Naţională a Moldovei a primit a doua notă informativă despre progresul înregistrat de compania Kroll în investigarea fraudei de proporţii din sectorul bancar, transmite 24h.MD.

Astfel, în cadrul celei de-a doua etape a investigaţiei, analiza fluxului de fonduri a fost extinsă pentru a acoperi perioada 2012-2014 şi a fost începută urmărirea tuturor creditelor frauduloase acordate de către cele trei bănci până la destinaţia finală a acestora.

Investigația companiei Kroll a descoperit o structură complexă și coordonată de spălare a banilor, care implică sute de companii și conturi bancare din diferite jurisdicții.

„În perioada 2012-2014, cele trei bănci din Republica Moldova au acordat credite în sumă totala ce depăşeşte 3 miliarde de dolari SUA. Aceste fonduri au fost canalizate in mare parte prin intermediul unei structuri internaţionale complexe de spălare a banilor, cu o fracţiune semnificativă a fondurilor revenind în Republica Moldova pentru achitarea împrumuturilor contractate anterior”, anunţă BNM.

Totodată, BNM anunță că până la momentul actual, analiza  fluxului de fonduri din cadrul investigației a identificat peste 600 milioane de dolari SUA care au dispărut pe parcursul aceste perioadei, fără a se întoarce în cele trei bănci din Republica Moldova pentru achitarea împrumuturilor contractate anterior. Aceste fonduri au fost disipate în numeroase jurisdicții straine, iar rezultatele investigației Kroll demonstrează că beneficiarii fraudei se extind dincolo de companiile și persoanele fizice aflate în legătură cu Grupul Shor.

Investigația companiei Kroll este parte a investiagației în desfășurare cu privire la tranzacțiile derulate pe parcursul anilor 2012-2014 de către cele trei bănci din Republica Moldova. Scopul final al acesteia este recuperarea la nivel mondial a fondurilor de la răufăcători, precum și identificarea tuturor părților care au participat și au profitat în mod deliberat de pe urma fraudei, inclusiv părțile și instituțiile financiare din afara Republicii Moldova.

„Companiile Kroll și Steptoe & Johnson continuă să colaboreze cu autoritățile de reglementare și alte părți interesate relevante din multiple jurisdicții, inclusiv din Letonia și Estonia, în vederea obținerii probelor pentru a identifica beneficiarii finali, astfel încît să se poată întreprinde acțiunile de recuperare a fondurilor delapidate.

Compania Kroll informează în mod regulat Banca Națională a Moldovei despre avansarea anchetei, care presupune o investigație extrem de complexă și implică sute de tranzacții create pentru a ascunde în mod deliberat destinația și beneficiarii finali ai acestei fraude. Investigația a progresat semnificativ, însă detaliile acesteia trebuie să rămînă deocamdată confidențiale pentru a maximiza șansele de recuperare a fondurilor fraudate”, se mai spune în comunicatul BNM.

24h.MD precizează că, prima etapă a investigaţiei a scos la lumină dovezi privind implicarea crucială în fraudă a lui Ilan Shor, precum şi a companiilor şi persoanelor fizice aflate în legătură cu acesta (împreună “Grupul Shor”).