Mai multe comunități de armeni, tătari și ucraineni din Republica Moldova, și-au exprimat susținerea pentru introducerea votului uninominal la alegerile parlamentare.

„Noi susținem modificarea sistemului electoral și considerăm că reprezentanții minorităților naționale, din care facem parte și noi, vor fi prezente în Parlamentul țării, apărându-ne drepturile, valorile, păstrându-ne cultura, tradițiile și obiceiurile”, se menționează într-o scrisoare a Asociației armeană „Urartu”, își exprimă sprijinul pentru votul uninominal care să fie aplicat deja la alegerile parlamentare din 2018.

Și Uniunea tătarilor „Tugan Tel” anunță într-o declarație că nu poate rămâne în afara discuțiilor privind modificarea sistemului electoral prin introducerea votului uninominal și se pronunță în favoarea acestuia. „Sistemul electoral uninominal va contribui la transparentizare, sporirea eficacității și apropierea politicienilor de cetățeni”, menționează aceștia.

Iar societatea culturală ucraineană din Republica Moldova a difuzat o declarație în care exprimă sprijinul total pentru votul uninominal, care este în favoarea minorităților naționale dar și a tuturor cetățenilor, pentru că va contribui la îmbunătățirea calității politicienilor și a comunicării acestora cu poporul. De menționat că ucrainenii sunt cea mai numeroasă minoritate națională.

Anterior și alte organizații ale minorităților naționale, dar și organizații neguvernamentale, partide politice, reprezentanți ai minorităților naționale, personalități din Republica Moldova s-au pronunțat în favoarea uninominalului, iar aproape un milion de cetățeni în semnat în favoarea proiectului propus de Partidul Democrat.