Maia Sandu a recidivat și s-a prezentat azi la ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru a-i muștrului pe magistrați. Nu cred că nu știa că nu este legal, căci același gest pe care l-a făcut și în calitate de Prim-ministru a avut rezonanță și a fost criticat de majoritatea comentatorilor neaserviți clanului controlat de Maia Sandu.

Prezența Șefului statului la această ședință este în sine ilegală, dar, în același timp, constituie și un afront direct împotriva legii și a sistemului judecătoresc, căci Maia Sandu s-a referit în mod explicit la anumite dosare ce se află în prezent pe rol în instanțele de judecată.

Nu că n-ar fi probleme în justiție, le știe toată lumea și e cazul de semnalat de fiecare dată când sunt observate nereguli, inclusiv în anumite cauze aflate în examinare. Președintele statului poate emite opinii, are dreptul să critice judecătorii, dar numai de la tribuna instituției prezidențiale și cu respectarea principiului separației puterilor stipulat în Constituția Republicii Moldova.

Evident, vizita inoportună și ilegală la CSM a urmărit să lovească doi iepurași dintr-o singură mișcare. În primul rând, zeița ”oamenilor buni” s-a etalat în calitate de agent electoral al partidului girat de ea, numitul PAS. Este imperios necesar, căci această gașcă pestriță de băieți și fete familiarizată cu toate viciile încă din fragedă tinerețe se duce vertiginos în jos în preferințele alegătorilor și situația trebuie salvată cu orice preț.

În al doilea rând, Maia Sandu ține neapărat să demonstreze că anume ea este șef peste moșie în calitate de Președinte de kolhoz și justiția e musai să stea dreaptă în fața ei. Maia Sandu a ținut să vină în mod ostentativ în fața membrilor CSM pentru a le arăta că își permite să încalce legea și să-i apostrofeze, deci a ținut să vină anume pentru a-i intimida. Intimidarea fiind un element al acțiunii de impunere a controlului asupra justiției de către clanul condus de Maia Sandu.

Având în vedere că nu este prima manifestare de acest fel a Președintei cu apucături de șef de kolhoz, cred că este indicat ca judecătorii să exprime o atitudine tranșantă astfel încât aplombul de activist bolșevic al Maiei Sandu să fie temperat. Aceasta, ca expresie a demnității profesionale și a obligației de a apăra corpul de judecători împotriva imixtiunilor grosolane ale unei individe ariviste.

Autor: Vitali Catană